Enllaços recomanats:

ANVERS, UN DIAMANT PER L’ETERNITAT

El viatge — By destins on 16 octubre 2011 19:35

Text i fotos: Manel Antolí

Set de cada deu diamants procedeixen d’aquesta ciutat belga, la major de Flandes. Aquesta dada la converteix en la capital mundial de la pedra més preuada del món. Bressol del genial pintor Rubens, Anvers (Amberes, en castellà i Antwerpen en flamenc) sedueix tant pel seu brillant passat com per la seva lluent aposta per la moda d’avantguarda. Una ciutat que deixa en qui la visita un record inoblidable, etern… Com els diamants.

El primer que convé saber d’ella abans de visitar-la és que el seu nom tal i com el coneixem nosaltres té poc a veure amb l’apel·latiu en flamenc que trobarem en aterrar a Brussel·les. Així doncs, per evitar perdre’ns, és convenient que ens familiaritzem al més aviat possible amb la paraula Antwerpen. En holandès significa “llançar la mà” i té molt a veure amb una vella llegenda. Segons ella, el lloc que ocupava Anvers estava dominat per un gegant qui demanava peatge a les embarcacions que, navegant per l’Escalda (Schelde), riu que la banya, passaven per les seves rodalies. Un centurió romà, Silvio Brabo (nebot de Julio César, diuen), es va enfrontar a aquest gegant, li va tallar la mà…i la va llançar al riu! Una versió menys lúdica assegura que deriva de la paraula “aenwerp” (escullera). I és que aquesta ciutat fronterera va aconseguir el seu màxim apogeu al segle XVI gràcies al seu port, un dels més pròspers d’Europa, i va perdre la seva hegemonia quan els Països Baixos del nord (Holanda) van tancar la via fluvial, reoberta després el 1863.

EL BARRI DEL DIAMANT

Museu del Diamant

Però tot això ja és història (o llegenda). La realitat actual ens porta a un Anvers que resplandeix amb la brillantor dels diamants, convertits en el principal actiu comercial d’una ciutat que des de fa cinc segles ha sabut tallar-los i polir-los com a cap altre lloc en el món. D’això ens adonem només sortir de l’Estació Central –un edifici històric de 1905 conegut com la “catedral del ferrocarril” per la seva majestuositat- i anant a trobar el Barri del Diamant. Amb l’inevitable referent de la pel·lícula Diamants per a l’eternitat el setè James Bond, protagonitzat al 1971 per Sean Connery- dirigim les nostres passes cap als seus quatre carrers principals: Vestingstraat, Rijfstraat, Hoveniersstraat i Appelmansstraat, que acullen la flor i nata dels joiers (Katz, Philippe-Harold, Diamondland…). Ho fem conscients de les limitacions de la nostra  butxaca però amb la comprensible curiositat de contemplar les inassolibles obres d’art d’aquests mestres a polir diamants. I com a cirereta, retrocedim les nostres passes fins a la citada Estació Central per culminar aquesta part de la nostra visita al Museu Provincial del Diamant, ubicat en un dels costats de la rectangular plaça Koningin Astrid. El que més ens crida l’atenció és, sens dubte, veure treballar a un d’aquests artesans, amb el seu ull convertit en una prolongació de la lupa i els seus experts dits jugant amb un minúscula pedra preciosa fins a convertir-la en joia.

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?