Enllaços recomanats:

L’ARXIPÈLAG DE SAN BLAS, A PANAMÀ

Destacat, El viatge — By destins on 7 abril 2011 00:01

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

Dormir en una cabana de fusta i bambú a la vora d’una platja tropical, bussejar en aigües cristal·lines plenes de corall, beure’s l’aigua d’un coco acabat de caure d’una gegantesca palmera. I, sobretot, conèixer qui són i com viuen els kunes, un poble indígena mil·lenari amb una cultura i unes tradicions fascinants. Què més es pot demanar?


Som a l’arxipèlag de San Blas, a Kuna Yala, la terra dels kunes, un racó paradisíac situat al Carib panameny, format per 365 illes, de les quals només 49 estan poblades. Tan sols cal embarcar-se en un ulu (les petites canoes de fusta que utilitzen els kunes) per anar d’illa en illa i gaudir dels encants d’un dels últims paradisos caribenys que encara no ha caigut en les xarxes del turisme massificat i els hotels de braçalet “tot inclòs”.

Són les sis de la matinada. Una avioneta s’enlaira des del petit aeroport d’Albrook, als afores de la Ciutat de Panamà, i deixa als peus una de les àrees metropolitanes més cosmopolites de l’Amèrica Central. Els primers raigs de sol entren per les finestretes del petit avió d’Air Panamà. La visió de la terra des del cel esdevé la millor carta de presentació de la gran diversitat paisatgística d’aquest país. En només vint minuts, la densa munió de petites llumetes de la Ciutat de Panamà es converteix en un inacabable mantell verd format pels arbres i els rius de l’espessa selva de la comarca de Madungandí. Poc després apareix el mar, de color turquesa, esquitxat de petites illes de sorra blanca, palmeres i cabanes de fusta i canya. A punt d’aterrar a l’aeroport de Corazón de Jesús, al bell mig de l’arxipèlag de San Blas, els exòtics noms de les illes de Narganá, Isla Tigre, Tikantiki, Yandup o Ukupseni ressonen a les nostres ànimes viatgeres. Estem a punt de trepitjar Kuna Yala, la terra dels kunes, un indret que per als indígenes kunes és la mare de totes les coses, i també l’esperit i la força de la seva cultura.

BENVINGUTS A KUNA YALA

Bienvenido, Welcome, Nuegambi a Corazón de Jesús. Un cartell amb una gran fotografia d’una senyora kuna vestida a la manera tradicional dóna la benvinguda als viatgers. És un dels pocs elements destacables d’aquest curiós aeroport situat en un petit illot al davant de Corazón de Jesus i Narganá, dues de les illes més poblades de Kuna Yala. Corazón de Jesús és una de les portes d’entrada a l’arxipèlag de San Blas, però no és l’única. L’avioneta que s’atura en aquest aeroport segueix després fins a altres destinacions de l’arxipèlag. Tanmateix, és un bon lloc per visitar les illes de Corazón de Jesús (més occidentalitzada) i Narganá (més tradicional) connectades per mitjà d’un pont de fusta; però sobretot per accedir a Isla Tigre, una de les illes més tradicionals, on els costums i les creences kunes s’han mantingut intactes. Des de l’embarcador de l’aeroport de Corazón de Jesús no hi ha cap servei regular de vaixells que porti els viatgers allà on volen, sinó que cal trobar un kuna amb el seu ulu que s’ofereixi a acompanyar un waga (persona no kuna) a qualsevol de les illes. Si fa bon temps, el trajecte fins a Isla Tigre serà l’excusa perfecta per començar-se a embadalir amb els paisatges totalment verges de les illes que anem deixant enrere. En cas contrari, i si bufa el temut yornii (el vent del nord), caldrà fer cas al patró de l’embarcació, que ens animarà a tapar-nos amb plàstics per tal de no quedar totalment xops o, amb l’aigua fins als turmells, a utilitzar les cassoles de plàstic, per treure l’aigua de dins de l’embarcació. Sigui com sigui, amb aventura inclosa o sense, cal una mitja hora (i uns 10 dòlars) per arribar a Isla Tigre, un dels millors llocs per conèixer l’essència de les illes de Kuna Yala.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , , , , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?