Enllaços recomanats:

EL CAP DE CREUS, UN MÓN A PART

Cap de Setmana — By admin on 18 març 2011 20:07

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

Petites cales, camins de ronda vora el mar i pedres erosionades per la Tramuntana. Som lluny del brogit d’altres zones de la Costa Brava, al cap de Creus, un racó de l’Empordà que s’ha mantingut al marge de la brutal expansió turística d’altres indrets del litoral català. Us proposem descobrir o redescobrir els poble de Cadaqués i el Port de la Selva, fer excursions pels camins del parc natural i arribar-se fins el finisterre català, el far del cap de Creus, el punt més occidental de la península.

CADAQUÉS

Segurament és el poble més fotografiat i pintat de la Costa Brava. La seva silueta, formada per un grapat de cases blanques al voltant de l’església de Santa Maria, situada a la part més alta de la vila, és una imatge encissadora, que tothom vol endur-se de record o plasmar en les seves obres. La diferència principal entre Cadaqués i altres punts del litoral gironí és que durant anys ha viscut d’esquena al món degut al seu aïllament geogràfic. Ara les coses han canviat però de tota manera encara és complicat arribar-hi (almenys més dificil que altres nuclis turístics de la Costa Brava). La carretera d’accés des de Roses té 17 km però sembla tenir-ne molts més per la quantitat de revolts. Aparqueu el cotxe (a l’entrada hi ha un aparcament força gran) i dirigiu-vos cap al passeig, gaudiu de la imatge de la petita platja i la badia i resseguiu la façana marítima per la banda esquerra, caminant durant una estona fins a l’extrem. No menys acollidora és la sensació de caminar pels carrers del poble, amb les façanes pintades de blanc i amb finestres, portes i marcs blaus o verds. Diuen que Cadaqués és el poble més pintat de Catalunya. Els seus carrers han estat, des de finals del segle XIX, un pol d’atracció d’artistes. Dalí va ser un dels que en va exportar la fama arreu, i després el van seguir Buñuel, Picasso o Duchamp. No costa gaire encomanar-se de l’esperit del Cadaqués bohemi. Només cal passejar-s’hi durant una estona, contemplar-hi la posta de sol o passar un vespre de divendres en una de les seves típiques tavernes marineres, com Casa Anita. A més, el Museu d’Art té obres els artistes que hi ha passat i també hi ha moltes galeries d’art on es poden admirar obres dels pintors actuals.

Els carrers de Cadaqués han estat, des de finals del segle XIX, un pol d’atracció d’artistes. Dalí, Buñuel, Picasso o Duchamp hi van trobar la inspiració per a realitzar algunes de les seves obres

PORTLLIGAT

Per seguir les passes de Salvador Dalí cal anar a Portlligat, a tocar de Cadaqués, allà hi ha la casa on passava llargues temporades i on va pintar alguns dels seus quadres mes famosos. Quan Salvador Dalí va conèixer Gala, va trencar amb la seva família de Figueres i es va traslladar a una caseta de la cala de pescadors de Portlligat, que va ser el seu refugi quan no era als hotels de Nova York o París. Portlligat és a tocar de Cadaqués i s’hi pot arribar en un cop de cotxe o bé a peu en una mitja hora de caminada des del centre. Abans o després de visitar la casa de Dalí (T. 972 251 015), val la pena fer una passejada per la cala, amb barques de pescadors a la sorra, i el nucli, protegit des dels anys 50. També és una bona pensada (si la visita és a l’estiu) fer un tomb amb la barca que Gala i Dalí tenien a Portlligat (T. 617 46 57 57). La petita embarcació recull els passatgers a la mateixa cala de Portlligat i els porta a navegar per la costa.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , , , , , ,

1 Comentari

  1. admin escrigué:

    Sempre m’ho he passat bé al Cap de Creus. Els hippies del restaurant han tirat cap a la pela, però encara val la pena esperar taula.

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?