Enllaços recomanats:

FIGUERES SURREALISTA

Cap de Setmana — By destins on 7 abril 2011 12:07

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

A Figueres hi ha qui encara recorda un excèntric Salvador Dalí caminant per la Rambla amb una truita a la francesa ficada a la butxaca de la solapa i passejant, lligats amb una corretja, un tigre o un elefant. Aquesta és tan sols una de les tantes anécdotes surrealistes de les llargues estades del pintor a la capital de l’Empordà, la ciutat que el va veure nèixer i morir.


El somni de maduresa del geni va ser crear el seu Teatre-Museu al cor de Figueres i allà exposar per sempre gran part de la seva obra. El museu, al qual anomenava la Santa Capella Cinètica, va ser inaugurat el 23 de setembre de 1974. Després de la mort de la seva dona i musa Gala, i de l’incendi del castell de Púbol que gairebé el mata (allà es va tancar després de morir Gala, incapaç d’acceptar la seva pérdua), Dalí es va retirar al seu museu, en una torre anomenada Galatea, durant 5 anys. Ja malalt, Dalí va demanar ser enterrat sota la cúpula geodèsica que corona el museu.

L’UNIVERS DE LA RAMBLA

Sens dubte, visitar el Teatre-Museu Dalí i conèixer els escenaris dalinians de la ciutat és una de les principals atraccions de Figueres, però no l’única. En els seus carrers i places s’amaguen boniques construccions modernistes, noucentistes, i museus sorprenents, com el de la Joguina, un dels millors del món del seu gènere. La visita es pot completar amb les visites al Museu de l’Empordà, al Museu de la Ciència i la Tècnica i un recorregut per l’impressionant conjunt del castell de Sant Ferran (el monument més gran de Catalunya), als afores de la ciutat.omencem el recorregut a la Oficina de Turisme (plaça del Sol, a tocar de l’avinguda Salvador Dalí), on hi ha un aparcament força ample. Des d’aquest punt ens endinsem per a ciudat a través del carrer Lasauca. Tan sols ens caldran unes pases per trobar l’Hotel Duran, un renovat establiment que val la pena visitar ja sigui per allotjar-s’hi o per fer-hi un àpat. Preguntem per un racó de l’hotel, l’antic Celler de Ca la Teta, on Dalí acostumava a trobar-se amb els amics. Seguim caminant en direcció a la Rambla, el punt de contacte entre la Figueres de la darrera muralla i la ciutat moderna. Si és dissabte, i a més, és el tercer del mes, us trobareu les parades del mercat de brocanters. Qualsevol altre dia, el passeig resta lliure per observar sense obstacles les cases modernistes i noucentistes a banda i banda. Un café a l’emblemàtic i encantador Café Royal (al núm. 28) ens fa viatjar en el temps i ens prepara per visitar el Museu del Joguet, a l’altra vorera de la Rambla.

Una de les antigues joguines del museu

EL MUSEU DEL JOGUET

Les melodies de Pascal Comelade i Eric Satie acompanyen durant tota la visita per les sales del Museu del Joguet de Catalunya, un espai més que entranyable situat a les dependències de l’antic Hotel París, un edifici del 1769. Es va inaugurar al 1982 i en ell s’hi guarden milers de valuoses joguines: teatrets, cavalls de cartró, baldufes, cuinetes, titelles, jocs de màgia, trenets, nines o retallables, entre molts altres. Varies joguines estan acompanyades de fotografies antigues de nens, alguns dels quals son famosos, com Salvador Puig Antich, Joan Brossa o Federico García Lorca.

Passem més d’una hora recordant la infantesa i maravellant-nos amb una col·lecció única, de les millors del món, que va iniciar en Josep Maria Joan Rosa i a la qual s’hi ha anat afegint un munt de peces, com el famós Osito Marquina, de Salvador Dalí, algunes Mariquitas Perez o exemplars de les primeres Barbies. + informació: www.mjc.cat

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?