Enllaços recomanats:

FRIBOURG I GRUYÈRE: 100% SUÏSSA

Destacat, El viatge, Viatjar amb nens — By destins on 7 novembre 2012 23:41

Text i fotos © Manel Antolí

Protegida pels avui dia gairebé ficticis murs de la seva ciutadella medieval, Fribourg és la més desconeguda de les grans ciutats suïsses. Eclipsada pel renom internacional de Gruyère, la preciosa vila formatgera a la qual dóna recer el cantó, tracta de ressorgir de les tenebres del seu històric passat mostrant-se com una urbs que aposta per la cultura, amb mil atractius per descobrir.

El primer que cal dir d’ella és que no és una ciutat alemanya (no s’hi val confondre-la amb la seva homònima Friburg, la capital de la Selva Negra germana), com podria donar a entendre la seva arrel fonètica, sinó que és suïssa. I que, malgrat ser bilingüe, l’alemany no és el seu idioma predominant sinó el francès (ho parlen gairebé les ¾ parts dels seus habitants), com en el seu veí cantó del Valais. Fet aquest matís… Bienvenues a Fribourg!
Fundada al segle XII per Bertoldo IV de Zaehringen (encara que integrada a Suïssa des de 1481) sobre la llera del riu Sarine, la influència de l’aigua ha estat vital en el seu desenvolupament històric i ciutadà. I la millor prova són els cinc ponts (i dues passarel·les) que connecten els seus dos marges, així com la dotzena de fonts que esquitxen gairebé tots els seus racons. Totes elles tenen una gran basa i en el seu centre s’eleven altes columnes presidides per figures bíbliques o al·legóriques. Per si això fos poc, les mateixes aigües (residuals) fan funcionar el funicular (únic a Europa per aquesta característica tan peculiar) que uneix des de 1899 la ciutat baixa amb l’alta en un trajecte de 120 metres. I és que, a l’hora de visitar Fribourg, cal tenir clar que els passejos són a força de pujades i baixades. Però aquí radica precisament l’especial encant d’una ciutat que primer ha de contemplar-se des dels seus diversos miradors panoràmics. Un dels més cridaners, situat a la ciutat baixa, és el del pont du Milleu, sobre el meandre més bell del Sarine. Des d’aquest pont, si prenem la sortida més oriental arribarem a una generosa plaça, Planche Superieure, presidida per la font de Sant-Jean, prop del pont del mateix nom.

Panoràmica de Fribourg amb la torre de la catedral al fons

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?