Enllaços recomanats:

L’ESTANY DE MONTCORTÈS

Cap de Setmana — By admin on 21 març 2011 17:24

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

En un mapa geogràfic de la província de Lleida, l’estany de Montcortès és una gran taca blava entre els pobles de Senterada i Gerri de la Sal. La ruta que us proposem enllaça precissament aquestes dues poblacions, aturant-se en paratges naturals de gran bellessa (com el mateix estany), pobles d’origen medieval (com Peramea), miradors, cases rurals, restaurants de cuina casolana, ermites romàniques o dólmens.

SENTERADA

Comencem la ruta a Senterada. Potser en un dels seus restaurants, assaborint els plats de la cuina més típica de la zona, com el palpís (cuixa de xai), la girella (embutit de xai) o un bon formatge de cabra (destacant per la seva qualitat i excel•lència, el de Puigcerver a Senterada). Aquest petit poble de ni més ni menys que 126 habitants és la porta d’entrada a la Vall Fosca, però també un bon indret des d’on iniciar una ruta cap a Gerri de la Sal, passant per l’estany de Moncortès i Peramea. El so dels corrents dels rius Flamisell i Bòssia us recordarà que sou en un indret on l’aigua hi ha tingut molt a dir, ja que durant un temps hi va proliferar la indústria tèxtil. Podeu fer servir Senterada com a campament base (ja que hi ha uns quants allotjaments), però també hi podeu passejar per veure l’església de Santa Maria, on antigament hi hagué un monestir dedicat a Santa Grata (d’aquí el nom del poble). A més podeu fer la ruta dels dólmens, veure el pont del Diable (d’origen romànic) o visitar els petits i encantadors pobles de Larén, Cadolla, Lluçà, Cérvoles o el llogaret de Burguet, que formen part del municipi.

LA POBLETA DE BELLVEI

Des de Senterada, la primera parada la fem a la Pobleta de Bellvei. Aquesta vila és la que té més població de la vall Fosca i també compta amb alguns serveis d’allotjament i restauració, com el restaurant Arturo, un dels de més anomenada de la zona. L’església parroquial està dedicada a Sant Feliu i presenta una característica teulada plana. Des d’aquest nucli s’accedeix a la vall Fosca, però en aquest cas, en passar el poble ens desviarem per la carretera asfaltada que porta a l’estany de Moncortés, a Peramea i a Gerri de la Sal.

Senterada és la porta d’entrada a la Vall Fosca, però també un bon indret des d’on iniciar una ruta cap a Gerri de la Sal, passant per l’estany de Moncortès i Peramea

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?