Enllaços recomanats:

MERANGES, UN RACÓ DE LA CERDANYA

Cap de Setmana — By destins on 7 abril 2011 13:07

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

En un petit poble de cases de pedra situat a 1.539 metres d’altitud és fàcil desconnectar. Encara més si es tracta del municipi menys habitat de la Baixa Cerdanya, rodejat d’impressionants paratges naturals i amb una modesta però suficient oferta d’equipaments turístics per a acollir el visitant. Parlem de Meranges, emplaçat a uns 18 km de Puigcerdà, a la muntanya, i format pel nucli que porta el seu nom i per Girul, un llogaret encara més minúscul, i també encantador.

LA VILA DELS ESCLOPS

Aquest és un indret perfecte per passar el cap de setmana: hi podeu fer un munt d’excursions, visitar ermites romàniques o gaudir dels àpats de muntanya més tradicionals en fondes de tota la vida. Tot això si us deixen les “merangines”, un curiós fenomen meteorològic caracteritzat per un conjunt de núvols que apareixen en el cel d’aquesta part de la Cerdanya anunciant vent i neu. Aquí us fem algunes propostes per esprémer al màxim el vostre cap de setmana. No trigareu gaire estona en conéixer el poble de Meranges, ja que és força petit. El primer que veureu serà la capelleta de Sant Antoni, situada a l’entrada. Podeu aparcar el cotxe a la vora i seguir a peu fins trobar la plaça Major, amb l’ermita de Sant Serni, d’origen romànic, estil que encara conserven l’absis i el portal, tots dos del segle XII. Fixeu-vos en les escultures de la porta, així com la finestra de l’absis. La primera té un arc de mig punt amb cinc arquivoltes de granit amb els capitells, de marbre d’Isòvol (un altre poble de la Cerdanya) i on s’hi poden distingir motius vegetals i zoomorfs. A més, la porta està coberta de ferros forjats, considerats dels més macos de la comarca. Si la trobeu tancada i voleu visitar-ne l’interior ( i veure una policromia del pantocràtor) podeu demanar la clau a Can Gispert, a 100 metres del temple. També val la pena entrar al Museu de l’Esclop, al costat de l’església. Per fer-ho haureu d’anar-hi en cap de setmana o bé trucar al tel. 972 88 08 64. Resulta que Meranges va ser un dels centres més productius de tot Catalunya en aquest tipus de calçat, ja que a l’època s’utilitzava per caminar per la muntanya. En el museu podreu veure una mostra sobre l’elaboració de l’esclop, tant pel que fa als estris i eines necessàries com la seva història al poble i a la zona. Una visita molt curiosa.

Església de Meranges

Església de Meranges

CAP AL LLAC DEL MALNIU

La pista forestal que porta de Meranges -passant pel Girul- al refugi de Malniu, al pla de Tarterès, és una de les més freqüentades de la comarca per vehicles ocupats per excursionistes i amants de la natura. Sobretot durant la temporada estiuenca, però també els caps de setmana. Es tracta d’un camí ample, amb alguns trams pedregosos, per on passen  tota mena de cotxes (4×4 i turismes). Trigareu uns 20 minuts (6 km) en arribar al pla, on el primer que veureu serà el refugi, amb un aparcament a mà esquerra, on podeu deixar el cotxe i decidir quina de les moltes rutes a peu voleu fer des d’aquest punt. Els més mandrosos segurament triaran la opció més fàcil: quedar-se a uns 100 metres del refugi, on hi ha l’estany Sec, un bonic llac rodejat de prats i vegetació de muntanya, però que és artificial, ja que compta amb una resclosa. Si voleu veure’n un de natural, haureu de seguir el camí que surt a la dreta del refugi. Està indicat amb els senyals del GR (vermell i blanc) i amb fites de pedres. Al començament fa força pujada però de seguida es torna més agradable i menys costós. Trigareu uns 15 minuts en arribar al lloc on es forma l’estany del Mal (que ara està sec) i uns 10 minuts més fins el de Malniu. En total haureu trigat uns 25 minuts en fer l’excursió.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?