Enllaços recomanats:

MOROS I CRISTIANS

Cap de Setmana — By destins on 2 maig 2012 11:08


Text i fotos: Manel Antolí

El proper 20 de maig, com cada tercer diumenge d’aquest mes des de fa disset anys, Lleida torna a l’Edat Mitjana per reviure l’històric enfrontament de dos pobles i dues cultures. Una festa popular de gran bellesa plàstica i única d’aquest gènere a tota Catalunya.


Espanya (o millor dit la península ibèrica) va ser musulmana durant gairebé vuit segles –de principis del VIII a la fi del XV- i aquesta dominació àrab ha quedat reflectida en una de les nostres principals festes tradicionals: la de Moros i Cristians. Setze províncies espanyoles reviuen aquest històric enfrontament de dos pobles però només una d’elles té lloc a Catalunya: la de Lleida. I a més, amb un fet diferencial: és l’única d’Espanya en què la victòria no cau sempre del costat dels cristians sinó que es reparteix equitativament cada any, en un clar exemple de convivència i germanor entre les cultures. En aquest 2012 Lleida afronta amb il·lusió i entusiasme la 17ª edició de la seva Festa de Moros i Cristians. I el triomf li correspondrà… al bàndol cristià! Un festeig multitudinari que pugna amb tota justícia per integrar el decàleg de Festes Populars catalanes de la Generalitat com a Festa Tradicional d’Interès Nacional

La Festa de Moros i Cristians de Lleida, com a tal, té els seus orígens al segle XII, gràcies a un document de 1150 en el qual, per vegada primera, es feia referència a aquest tipus de festeig emmarcat en la celebració de les noces de Ramón Berenguer IV, comte de Barcelona, i Petronila d’Aragó. Amb el pas del temps, va derivar en un ball fins a 1945. La Guerra Civil la va prohibir però no va acabar amb el seu esperit, que va renéixer de les seves cendres al 1996.

Desfilada de la festa de Moros i Cristians

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?