Enllaços recomanats:

MOROS I CRISTIANS

Cap de Setmana — By destins on 2 maig 2012 11:08

Un total de 350 participants (que augmenta fins a 700 si afegim les bandes de música, grups de dansa i uns altres d’animació) participen activament, repartits en sis comparses, amb els seus respectius pendons: tres cristianes (els Pallaresos, els Urgellencs i els Anglesola) i tres musulmanes (els Al-leridís, els Musa i els Banu-Hud). Aquests noms representen cadascun a un territori de l’època.
Els dos bàndols tenen també un líder. El musulmà és el Caid Almudèfar i el cristià un capità, el comte Hug Roger. I de les tres comparses de cada bàndol, una exerceix també la capitania de la resta cara a l’enfrontament, alternant-se entre elles anualment. A més, cada comparsa té un cap visible (Baró, pels cristians, i Xeic pels moros) i un encarregat de portar l’estendard (Penó, cristià, i Alam, moro). L’estendard moro és verd, creuat per una franja d’or que representa al riu Segre i en els angles, una mitja lluna i un cometa de cinc puntes. El cristià, de color blanc, porta la creu vermella de San Miguel, patró de Lleida.

Trobada de Moros i Cristians a la plaça de la Sardana

La festa dura tot el diumenge i arrenca al migdia, sobre les 12.00 hores, amb la desfilada infantil (els nens no poden desfilar en el vespertí, que conclou amb la batalla), que parteix de l’església del Roser i transcorre pels carrers Cavallers, Major i plaça de la Paeria (seu de l’ajuntament) fins a arribar a la plaça de Sant Joan, on té lloc la concentració de totes les comparses i les seves bandes de música. Allí, un jurat tria la millor banda.
Després hi ha un menjar de germanor als Camps Elísis, amanida amb música i ball, en la qual, des del passat any, poden participar -pagant el corresponent tiquet- els aliens a les comparses.
Acabat l’àpat, els diversos membres de les sis comparses es dirigeixen a determinats recintes del casc antic per canviar els vestits de la desfilada matinal pels espectaculars vestits de gala, inclòs el maquillatge de tots i cadascun dels participants. I és que tot està cuidat fins al més mínim detall per oferir la millor imatge possible. Els ‘festers’ es concentren després a les 18.00 als jardins de la Seu Vella per a la sessió fotogràfica que immortalitza cada edició, preludi de la gran desfilada que comença a les 18.30. En aquest moment, les sis comparses i els seus respectius grups de música creuen una per una la majestuosa Porta del Lleó i inicien la cercavila seguida per milers de lleidatans i forans (unes 7.000 persones es calcula que van assistir a l’edició del passat any 2011) en un trajecte que discorre pel carrer Cavallers, l’Avinguda Blondel, Saracibar i Avinguda de Madrid fins a arribar a l’Arc del Pont, després de saludar a les autoritats situades a la balconada de l’ajuntament. Allí, davant les estàtues dels ilergets més il·lustres, Indíbil i Mandonio (herois íbers que van lluitar contra l’invasió romana), es trenquen files i tots es preparen i es reagrupen per a la ‘traca’ final.

Un moment de la desfilada de Moros i Cristians

La nova cita és a les 21.30 a la plaça de la Sardana Vella, als peus de la majestuosa Seu Vella. Acompanyats d’una màgica escenografia crepuscular i amb espectaculars jocs de llums que il·luminen les muralles, els dos bàndols s’enreden en un divertit diàleg. Un irònic enfrontament verbal que arrenca les riallades del públic, preludi de la gran batalla que escenifiquen durant mitja hora la lluita de Moros i Cristians per la possessió de Lleida, amb càntics balls i focs d’artifici que captiven als visitants.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?