Enllaços recomanats:

MUNTANYES DE LA COSTA DAURADA

Cap de Setmana — By destins on 21 juny 2012 14:10

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©


No deixa de sorprendre que a tan sols una vintena de quilòmetres de les llargues platges de Cambrils o Salou hi hagi muntanyes situades a gairebé mil metres d’alçada. Per trobar-les només cal agafar la carretera i recórrer l’interior de la comarca del Baix Camp. Sense presses, que és com s’assaboreixen les coses més autèntiques, és fàcil descobrir les serres de Prades, Llaberia, de Pradell o l’Argentera. En els seus cims, a les faldes i als seus peus s’hi amaguen paratges naturals magnífics, que a més, estan allunyats dels circuits turístics habituals. Pas a pas es poden anar coneixent els 19 municipis del Baix Camp que formen part de la nova marca turística Muntanyes de la Costa Daurada. Són el destí perfecte per fer veritables descobertes paisatgístiques i gaudir d’una generosa i variada oferta de rutes a peu, visites, activitats o allotjaments i restaurants amb encant.


MUNTANYES DE PRADES

El tossal de la Baltasana, amb 1201 metres d’altura, és el punt més elevat de les muntanyes de Prades. A les seves faldes hi ha tot un seguit de nuclis amb una fesomia típica de muntanya que els fa molt pintorescos. Enmig de tots ells, exercint de capital, hi ha la vila de Prades. Per visitar el centre històric cal creuar el portal de Santa Maria, envoltat de muralles. Abans de travessar-lo, val la pena mirar amb perspectiva el conjunt que formen el portal, la creu de terme que hi ha al davant i el campanar de l’església, tot traient el cap per sobre la muralla. Tot es presenta vestit dels famosos carreus vermells que configuren una bona part de la perifèria i les cases de la vila. La plaça és l’espai central del poble, un conjunt arquitectònic envoltat de porxos i presidit per l’església de Santa Maria la Major, gòtica, i la font esfèrica renaixentista. Després de visitar la plaça es pot anar a veure els dos portals romànics que encara es conserven de l’antiga muralla, visitar el nou centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades, fer unes compres a la Cooperativa Agrícola de Prades o bé anar a altres botigues del poble, per comprar-hi patates (o trumfos, com li diuen a la vila) de Prades, amb denominació d’origen protegida.
Ermita de l’Abellera: Prop de la vila de Prades hi ha un munt de llocs on anar d’excursió. Alguns d’ells són el tossal de Baltasana, la roca Foradada, els Avencs de la Febró o l’ermita de la Mare de Déu de l’Abellera, un edifici de l’any 1570 incrustat en una cinglera de 1.020 m, aprofitant una cova que havia servit d’aixopluc. Tots els camins estan senyalitzats des del mateix centre de la vila.

Vistes des de La Mussara

LA MUSSARA I CAPAFONTS

La Mussara, Arbolí, la Febró, Capafonts o l’Albiol són dos indrets molt populars entre els afeccionats a l’excursionisme i a l’escalada i amb força tradició d’estiueig. Es pot fer una ruta en cotxe tot visitant-los. Des de Prades una carretera de revolts porta a Capafonts, un poble encantador, de carrers empedrats i cases rústiques molt ben restaurades. Val la pena passar per l’oficina d’informació, a l’entrada del poble i després fer una passejada. Es pot visitar l’església de Santa Maria, la casa de Cal Macià, amb una bonica façana medieval o l’antic forn de pa (molt ben restaurat). També podeu tastar els embotits i els formatges artesans de la zona en els establiments del poble o fer una excursió. La més clàssica és la que va a la Font de la Llúdriga, una font que no es seca mai, situada a la capçalera del riu Urgell. Per a excursionistes incansables, és recomanable la ruta El brogit de la vall (www.brogitdelavall.com), una ruta de 4 dies per les muntanyes de la zona. A prop de Capafonts hi ha la Febró i més endavant la Mussara, un dels millors miradors sobre el Camp de Tarragona, punt de sortida i arribada de nombroses rutes de muntanya. Just en aquest punt hi ha les restes d’un poble abandonat, deshabitat des del 1959. Només en resta dempeus les parets i el campanar de l’església de Sant Salvador. Des de la Mussara es pot baixar a l’Albiol o bé a l’Arbolí, centre neuràlgic de l’escalada.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , , ,

2 Comentaris

  1. Si us interessa el recorregut del Brogit de la Vall i voleu accedir a informació actualitzada,us recomanem la web http://www.elbrogitdelavall.com, que actualizem els creadors del recorregut, on us oferim també el servei de central de reserves i on ens podeu consultar qualsevol dubte que tingueu del recorregut. Bona caminada!

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?