Enllaços recomanats:

PASSIÓ PELS CARAGOLS

Cap de Setmana — By destins on 2 maig 2012 11:37

Text i fotos: Manel Antolí

Unes dotze tones de caragols es consumiran del 25 al 27 de maig a Lleida, una ciutat que es vesteix de gala per acollir la 31ª edició de l’Aplec del Caragol. Es tracta d’una de les festes gastronòmiques més importants de Catalunya, en la qual es reuneixen milers de persones per gaudir d’aquest saborosa menja, preparada amb les més variades receptes. Bon profit!

El que va començar fa gairebé tres dècades (al 1980) com una jornada festiva en la qual diversos grups d’amics (unes 300 persones) es van reunir un diumenge de maig a la vora del riu Segre per compartir una “caragolada de germanor” s’ha convertit amb el pas dels anys en la festa gastronòmica més important de Catalunya, declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. I tot, per obra i gràcia de la FECOLL (Federació de Penyes de l’Aplec del Caragol), que durant els tres dies que dura l’actual Aplec mobilitza a 12.000 persones de totes les edats i classes socials, agrupades en un centenar de penyes (L’Esquellot, El Xiulet, Els Rebotits, La Llauna, etc). I aquestes, al seu torn, actuen de reclam pels prop de 250.000 visitants que cada any, durant la segona quinzena de maig, acudeixen en pelegrinatge a Lleida per gaudir d’una gran festa coronada per esmorzars de germanor que tenen un rei absolut en els seus plats: la seva majestat el caragol.
Ni més ni menys que 12 tones de caragols (de diversos tipus: bober, plànol, cabrilla, moro…) roden per gegantesques paelles remogudes per grans pales de fusta que fan les vegades de les nostres culleres casolanes. I cada “caragolada”, despren l’especial aroma de la seva recepta: a la llauna, a la gormanda, amb samfaina… I és que l’anomenada “cuina del caragol” es remunta a l’època dels romans, que van deixar receptes encara vigents en els nostres dies fins a convertir-lo en símbol i plat per excel·lència de la gastronomia ilerdenca.

Cercavila de l'Aplec del Caragol

L’ Aplec del Caragol, que enguany  -en la seva 31ª edició- se celebrarà del 25 al 27 de maig, arrenca el divendres a la nit amb un espectacle músic-teatral a la glorieta del Camps Elisis, recinte on s’instal·len les carpes que agrupen a les penyes. I continua amb un sopar de germanor seguida d’un concert fins ben entrada la matinada. El dissabte, els actes s’inicien al migdia (12.00) amb una ofrena floral en memòria dels penyistes difunts davant l’estàtua de Manolo Calp (al costat del Pavelló de Vidre), un dels fundadors de l’Aplec, seguida d’una cercavila conduïda per la xaranga Els Pagesos. Després de l’esmorzar ritual hi ha diverses activitats com la Carrera Infantil de Caragols (16.30, en el Pavelló de Vidre), el Campionat Cervesa-polvoró-cervesa (17.00, a la penya Caragolillo Brillo) o l’exhibició castellera (19.30, davant de la glorieta dels Camps Elisis). I després del sopar, gran revetlla al Pavelló Nou.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?