Enllaços recomanats:

SAAS-FEE, LA PERLA DELS ALPS SUÏSSOS

Viatjar amb nens — By destins on 9 agost 2011 19:51

Text i fotos: Manel Antolí ©

Envoltada de tretze pics de més de 4.000 metres d’altitud, aquesta encantadora vila de la regió del Valais és una destinació perfecta per a amants de la muntanya.

Arribar-hi ja és tota una aventura (que combina avió, tren i autobús, si no es viatja amb cotxe propi) però l’esforç queda compensat només arribant i veient el seu màgic entorn. Saas-Fee (de Saas, prada, i Fee, ramat), al cor de la Vall de Saas, al sud del Valais suís, és un paradís per als amants de la naturalesa. Una vila per als vianants que sembla extreta d’un capítol de “Heidi”, amb casetes de fusta, animades terrasses i balconades florejades que donen color i calor a aquesta estació hivernal que, diluïdes les neus (excepte en les seves glaceres) es transforma en un preciós jardí. Tot això, amb un atrezzo alpí de tretze pics que superen els 4.000 metres (entre ells el Dom, sostre suís de 4.545 m.) que incita al senderisme, fins i tot als defensors a ultrança de el “dolce far niente”. I a més, amb un amplíssim ventall de possibilitats per passar una activa i divertida escapada de muntanya en família.

PASSEJADA PER SAAS-FEE

A qui passegi per ella li sorprendrà en principi no trobar referents als carrers. I és que aquests no tenen noms, sinó que cada casa porta el de la família propietària. Tantmateix després d’unes quàntes passejades no resulta difícil orientar-se, prenent com a referència el carrer principal, que la creua d’est a oest, amb el seu centre neuràlgic en una plaça, Dorfplatz, on està l’ajuntament i l’església, construïda el 1963, amb un campanar la forma del qual simbolitza les dues mans unides dels creients. A la mateixa plaça hi ha una estàtua en record del pastor Imseng (1806-1869) pioner en la introducció del turisme (bàsicament anglès).

Dues coses criden l’atenció del viatger. La primera, unes construccions similars als  hórreos gallecs, els stadel. Amb gairebé tres segles d’antiguitat, servien de graners per guardar el menjar i estan aixecats del sòl sobre pedres per evitar que hi arribessin els rosegadors. La segona són les creus, disseminades per diversos carrers per protegir al poble de les inclemències climatològiques, donada la seva ubicació, entre gegants muntanyes alpines.

A Saas Fee pot visitar-se el Saaser Museum, una casa del segle XVIII reconvertida en museu des de 1943 que alberga diversos estris que mostren la forma tradicional de viure de la zona. Una altra interessant visita és la del Museu del Pa, en els baixos de l’hotel Garni Imseng, on els dimarts, a les 11.00, hi ha un taller on els nens poden fer el seu propi pa (reserves: +41 27 958 12 58).

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , , , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?