Enllaços recomanats:

SAFARI A LA SERRA DE BOUMORT

Viatjar amb nens — By destins on 7 abril 2011 10:58

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

Per veure fauna salvatge en llibertat no cal comprar un bitllet a Kénia i apuntar-se a un safari per la sabana africana. Aquí, al prepirineu català, hi ha un espai natural on, amb una mica de sort, es poden contemplar animals fent vida en el seu hàbitat natural. És la Serra de Boumort, una reserva de caça on veure cèrvols, voltors, trencalosos o isards, és la cosa més normal del món.

Aquest espai natural se situa en les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà i ocupa 13.000 hectàrees de paisatges abruptes i salvatges, difícils de trobar en altres indrets. És impossible conèixer en un sol cap de setmana cadascún dels racons de la serra, però sí que és factible fer un itinerari circular que permet descubrir els diferents tipus de vegetació de la zona, així com els animals més característics. L’equip necessari per l’excursió: uns binocles, una càmera fotogràfica, un mapa de la reserva, beguda, aigua i petites dosis de paciència. Anem de safari!


PUNT DE PARTIDA

Hi ha varies maneres d’endinsar-se en el Boumort. La més utilitzada (i potser la més fàcil de trobar) és la que surt des del Pallars Jussà, concretament des de la Pobla de Segur. Des d’aquesta població cal dirigir-se al poble de Claverol, on podeu iniciar un itinerari circular per la serra, tot passant per uns quants punts d’interés on gaudir de l’observació de la fauna i també del paisatge típic de la zona, amb roques calcàries, boscos de pi, roures i boixos, prats, algún poble abandonat i miradors com el del Cap de Boumort, a 2000 m d’alçada. La ruta es pot fer en cotxe, en bicicleta o a peu.

LA ROCA DE SANTA

Des de Claverol, on hi ha un restaurant on poder fer un mos abans d’iniciar la marxa, cal anar en direcció a Hortoneda. Abans d’arribar-hi trobareu la Roca de Santa. La reconeixereu per la seva forma allargada, semblant a la d’una persona estirada (o a la d’un vaixell -segons de qui sigui la interpretació-) i el seu color entre marronós i rosat. Just davant de la roca podeu fer la primera aturada per veure diferents aus rapinyaires, que són les més característiques en aquest tipus de penya-segats. Damunt dels vostres caps segur que volen uns quants voltors (comuns o negres). I és que en aquesta zona hi ha la colònia de cria de voltors més important de Catalunya. També podreu distingir alguna àliga daurada, falcons o aufranys. Si teniu sort, i teniu els binocles a punt, podeu veure el trencalòs, un ocell que està en perill d’extinció i és molt difícil de veure en altres llocs de Catalunya, però que compta amb molta presència en el Boumort.

Una de les portes d’entrada a la serra de Boumort és el poble de Claverol. Des d’aquest punt comença un petit safari per observar animals com cérvols, isards, daines, galls fers, àligues o voltors


LA COMA D’ORIENT

La pista que volteja la reserva del Boumort continua des d’Hortoneda fins la capçalera del barranc de la Coma d’Orient. Cal continuar en direcció al cap de Boumort, el punt culminant de la serra. En aquest tram de la ruta podreu veure cèrvols, isards, daines, aus rapinyaires i inclús (amb molta, molta sort) un gall fer, que és una de les espécies característiques dels boscos d’aquesta zona. En aquest trajecte acostumen a observar-se alguns dels més de 800 cèrvols que viuen a la reserva de caça (que es va declarar com a tal al 1976). Tots van ser introduïts i la majoria provenen dels boscos de Toledo i també d’algunes finques catalanes. Es gairebé impossible no veure’n cap. Mireu entre les rouredes, als peus de les penyes, als prats o entre pins. De fet, aquests cèrvols estan força acostumats a la presència dels humans que –sobretot els caps de setmana- ronden per la reserva amb els seus binocles. Tracteu de conduir a poc a poc i no aturar el cotxe ja que els animals, acostumats al soroll del motor, s’espanten en quan para. També és essencial saber que els cèrvols mascles van sempre sols i que les femelles i les cries acostumen a anar junts.

Pàgines: 1 2 3

Tags: , , ,

1 Comentari

 1. elbubu escrigué:

  Comprovat: és molt recomanable.
  Tenir desenes de voltors a 20 m sobre el teu cap és una gran experiència…

  Val la pena veure l’Espluga de Cuberes, Solduga -que algú està reconstruïnt-, passar una nit al refugi lliure al costat de l’Ermita de la Mare de Déu d’Esplà. Vistes al Pirineu espectaculars.

  Això sí, compte amb la calor a l’estiu.

  bb

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?