Enllaços recomanats:

BUDAPEST, LA CIUTAT QUE ENAMORA

Ciutats Low Cost, Destacat — By destins on 7 abril 2011 12:29

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

A Budapest el Danubi separa -o uneix, depèn de com es miri- la zona dels turons del barri de Buda amb la plana de Pest. De la mateixa manera que a París, Londres, Viena o Praga, aquí un gran riu travessa la ciutat de punta a punta, oferint al visitant panoràmiques de postal des de qualsevol punt elevat. Aquesta dada, suficient per atreure al viatger àvid d’instantànees bucóliques, es complementa amb moltes altres característiques que anireu descobrint des del moment que aterreu a l’aeroport de Budapest, la porta d’entrada a un dels indrets més apassionants d’Europa de l’est.

CREUAR EL DANUBI

Després de canviar els euros per la moneda local, els florins, o (molt més pràctic) treure’ls directament del caixer amb una tarjeta de crédit, és moment de dirigir-se al centre de la capital húngaresa per tractar de disfrutar-la i compendre-la en un cap de setmana. Tot i que hi ha alguns allotjaments a Buda, on hi ha la ciutat antiga i el castell, el més habitual és estar-se a Pest, amb més oferta tant d’hotels com de restaurants. Si el primer dia a Budapest es desperta assoleiat us recomanem començar la visita a la vora del Danubi, concretament a la Vigadó tér (plaça Vigadó), a la banda de Pest, on trobareu varies terrasses on esmorzar o pendre un café amb vistes a la curiosa escultura del petit Príncep, que s’arrepenja amb naturalitat a la barana, molt a prop d’on passa el tramvia 2, el millor vehicle per fer un tomb sense cansar-se per la riba del Danubi. Des d’aquesta plaça (molt animada, també, a les nits) podreu arribar ràpidament a la Rossevelt tér i al Pont de les Cadenes, el més famós dels vuit que creuen el Danubi, i també el primer que es va construïr a la ciutat. És difícil que en aquesta època de l’any el calor no apreti amb insistència, així que intenteu no demorar massa temps en creuar-lo. Per la mateixa raó us recomanem agafar el funicular que us portarà al turó del palau de Buda des de la plaça Clark Ádám, just a l’altra banda del riu. El funicular (Budavari Sikló) funciona cada dia, de 7,30 a 22.30h.

EL BARRI DEL CASTELL

Buda, el barri del castell.

El viatge en el funicular no dura més d’un minut. Temps suficient per traslladar els viatgers fins el barri del castell, la zona més fotografiada i coneguda de la ciutat. Per descubrir-la amb calma us caldrà almenys un matí. Hi ha moltes coses a veure: tres esglesies, cinc museus, el palau reial, els edificis neoromantics del bastió dels pescadors i un munt d’agradables restaurants, cafés, galeries d’art i botigues de records que es distribueixen entre les seves places i carrers peatonals. Un cop baixeu del vagó de fusta del funicular podeu visitar el Palau Reial, símbol del país i escenari de nombroses guerres entre els segles XIII i XX. Va ser habitat pels turcs, pels Habsburg i destruït i reconstruït després amb l’estil de cada època. Actualment l’edifici és neoclàssic. Podeu passejar pels seus patis, contemplar les vistes o entrar a la Galeria Nacional d’Hungria, el Museu d’Història de Budapest o la Biblioteca Nacional. Continuant la passejada, segurament acompanyada d’una melodia de música clàssica interpretada per alguns músics de carrer, passareu per un seguit de paradetes amb objectes d’artesania popular, sobretot colorits brodats de kalocsa o “matyó”, ceràmica negre de Nádudvar, teles de Sárköz.

Església Matías a Buda.

De camí a l’església Matías passareu per l’agradable Café Rivalda i per una segona fira d’artesania. Unes pases més i sereu al temple, el més maco de la ciutat, dels segles XIII-XV. Està obert cada dia de 6-20 h. Som a la zona més turística de la ciutat. I tot i que Budapest no és excessivament turística, haureu de compartir l’espai amb força gent i apartar-vos varies vegades per no sortir en la fotografia d’un altre. Al voltant de l’església hi ha el bastió dels pescadors, un edifici que recorda un pastís de casament (blanc i de formes rodones) que no té cap més altra funció que decorar. És d’estil neorromànic i des de les seves terrasses es poden veure les millors vistes de la riba de Pest, presidida per l’imponent parlament. Si la gana apreta, en aquesta zona teniu varies opcions, entre elles el Panorama, situat entre l’església i el bastió dels pescadors, amb una terrassa situada en un passadís envoltat de columnes amb vistes al riu i a Pest o el Café Miró, amb públic més juvenil, a Úri utca (carrer Úri).

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?