Enllaços recomanats:

ULLDECONA, TORNADA ALS ORÍGENS

Cap de Setmana — By destins on 7 abril 2011 11:18

Text: Cecília Lorenzo © / Fotos: Jordi Folch ©

Al Montsià, a les terres més meridionals de Catalunya, s’amaga la població d’Ulldecona, un bon lloc per passar un cap de setmana coneixent el seu patrimoni històric i cultural, però també gaudint dels seus afamats restaurants i allotjaments. Pocs indrets a Catalunya ofereixen un ventall tant ampli de propostes per a viatjar a través de la història d’una manera tant amena i entretinguda.

Podeu començar la visita arribant-vos a l’Ermita de la Pietat, amb magnífiques vistes de la vall, on hi ha el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita. Des d’allà surten les visites guiades als abrics, on veureu les famoses pintures rupestres, Patrimoni de la Humanitat, datades entre el 6000 i el 2000 aC. També mil·lenàries (més ben dit, bimil·lenàries) són les oliveres que es troben a les faldes de la serra del Godall. Durant l’estiu, a la finca del Fondo de l’Arion es pot fer un itinerari guiat entre els exemplars més vells. Després de dinar, res millor que un tomb pels carrers i els edificis del nucli antic, on podeu aprofitar per comprar els productes de la zona, com l’oli de la cooperativa o els periquillos, uns pastissets típics de la localitat. I si el calor apreta, sempre podeu fer una escapada i un bany a la platja, a pocs quilómetres de la localitat.


ART RUPESTRE

A Ulldecona s’hi pot arribar fàcilment des de l’AP-7 (sortida 41). Un cop a la vila, us recomanem aprofitar les primeres hores del matí fent la visita imprescindible conjunt d’Abrics, on hi ha les mostres d’art rupestre. Per veure les pintures s’ha de fer una petita excursió per la muntanya, així que en època estiuenca, el millor serà evitar les hores de calor extrema. Per accedir al punt de sortida del recorregut, que només es pot fer a través d’una visita guiada, haureu de creuar la vila i agafar la carretera T-331 (Ulldecona-Vinallop) a través de la carretera de circumval·lació. A uns 4 km del nucli trobareu un camí senyalitzat, a la vostre esquerra, que porta fins a l’Ermita de la Verge de la Pietat, a les faldes de la serra de Godall.

.

En aquest punt podeu aprofitar per contemplar o fotografiar una magnífica panoràmica de la fértil vall d’Ulldecona, on s’assenta el terme municipal que porta el mateix nom. Ja a l’ermita de la Pietat, on hi ha l’església, un establiment on menjar o beure alguna cosa i on s’hi estan ultimant les obres de l’alberg, podeu dirigir-vos al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita, situat sota l’esplanada central del recinte. Abans de que el guia us porti cap als Abrics podeu veure l’exposició sobre les pintures a les sales del centre, així us fareu una idea clara de l’entorn on van realitzar-se les pintures (la foia d’Ulldecona), sabreu com es van descobrir, apendreu a interpretar-les un cop les veieu en directe i coneixereu una mica més sobre l’art llevantí. Amb algunes lliçons apreses, és hora de contemplar les pintures en el seu medi: els onze abrics neolítics de la serra del Godall. El que contemplareu té poc a veure amb les figures del tipus Coves d’Altamira, del paleolític. Més aviat són figures petites, de 10 a 30 cm i no tant espectaculars com les mencionades. Per aquesta raó cal que preneu atenció a totes les explicacions per tal de donar el valor que es mereix a tot el conjunt.

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?