Enllaços recomanats:

VIENA: PER AMOR A L’ART

El viatge — By destins on 8 febrer 2012 14:33

Text: Manel Antolí/Cecília Lorenzo © Fotos: Jordi Folch ©

Redescobrim la capital d’Àustria seguint les petjades de Gustav Klimt, geni del modernisme vienés i autor del petó més famós de la pintura mundial, del que en aquest 2012 se celebra el 150 aniversari del seu naixement.

El Petó de Gustav Klimt

Hi ha molts petons de pel·lícula, com el d’Humphrey Bogart a Ingrid Bergman a Casablanca, el de Clark Gable a Vivien Leigh a Allò que el vent s’endugué, el de Burt Lancaster a Deborah Kerr a D’aquí a l’eternitat… però tan sols un d’indiscutible, únic en la història de la pintura universal: El petó de Gustav Klimt. Un petó ple de simbolisme i tan complex com sorprenent, un puzle de diminutes peces de mosaic, senyal d’identitat del seu creador. Un Gustav Klimt, líder del modernisme secessionista, del que en aquest 2012 Viena commemora el 150 aniversari del seu naixement. Una excusa immillorable per redescobrir una de les capitals més fascinants d’Europa, pel seu llegat cultural i artístic. Com si fóssim Joseph Cotten a El tercer home (pel·lícula d’Orson Welles que també transcorre a Viena, les clavagueres de la qual les recorren en una guiada que arrenca prop de la Karlsplatz), ens disposem a deambular entre els seus museus, teatres, palaus i edificis, seguintde les petjades modernistes i els llenços del genial Klimt.

NASCHMARKT I EL MUSEU DE LA SECESSIÓ

Per obrir boca, iniciem el nostre recorregut a Naschmarkt, el mercat de carrer més popular de la capital, que data del segle XVI. Un còctel de colors, olors i sabors en el que conviuen en harmonia parades de fruites i verdures, de carns, peixos i mariscs, de pastissos, pans o formatges… a més de quiosquets de menjar que van de la tradicional vienesa al shushi o al kebab. En els números 40 i 38 de Wienzeile, podem començar a familiaritzar-nos amb el modernisme vienés contemplant els elements decoratius de dos emblemàtics edificis d‘Otto Wagner, el seu gurú arquitectònic, coetani de Klimt: La Casa Majolica i la Casa de les Muses (també coneguda com Casa de la Cantonada, per la seva ubicació). Cara a cara amb l’inici del Naschmarkt brilla amb el sol un edifici blanc de geometria rectangular coronat per una gran bola daurada elaborada amb 3.000 fulles de llorer. És el Museu de la Secessió, la meca d’aquest moviment artístic creat en 1897 com a alternativa avantguardista a l’academicisme tradicional. Construït per un altre geni de l’arquitectura modernista, Joseph Maria Olbrich, col·laborador de Wagner, en la seva mateixa façana porta escrit el lema de la Secessió: “A cada època el seu art, a l’art la seva llibertat”.

Museu de la Secessió

L’edifici alberga una de les obres mestres de Klimt, el Fris de Beethoven. Un conjunt pictòric en la part superior d’una sala rectangular que s’estén per tres parets, en una superfície de 34 metres de llarg per 2 metres d’ample i suposa un homenatge al gran compositor alemany. El seu tema central és la lluita per l’anhel de pau i felicitat que només es troba en la poesia, i està ple de figures que representen simbòlicament estats d’ànims com l’ambició, la compassió, la bogeria, la lascivia, la desmesura… tot això per arribar al climax final de la felicitat a través de les belles arts, escoltant la Novena Simfonia. En el propi museu hi ha també una curiosa foto en blanc i negre en la qual veiem a Klimt amb  altres artistes de l’època.

Pàgines: 1 2 3 4

Tags: , , ,

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?