Enllaços recomanats:

VOLCANS DE LA GARROTXA

Cap de Setmana, Destacat — By destins on 8 juliol 2011 22:42

CAPITAL VOLCÀNICA

A 12 km de Besalú, per la N-260, hi ha una impressionant paret basàltica de 60 metres sobre la qual s’erigeix Castellfollit de la Roca, definida per Josep Pla com “formidable sentinella que delimita el pla de la muntanya”. Destaca la vella església de San Salvador, avui centre cultural i, al costat, una gran terrassa panoràmica. Uns 6 km més endavant està Olot, la capital. Des del Montsacopa, volcà integrat a ella, es poden admirar els carrers i les places del centre des de les alçades. El seu cor és la plaça Major, creuada per carrer Major, animada via comercial per als vianants que duu fins a la plaça de Sant Esteve, amb la seva església de façana barroca en l’interior de la qual hi ha una pintura del Greco: “Crist duent la creu”. També és digne de veure el Museu Comarcal, amb llenços de l’Escola Paisatgística d’Olot i el Museu dels Sants.

Volcà de Santa Margarida

AL VOLTANT DE SANTA PAU

Des d’Olot, a 11 km per la GI-524, vam arribar A Santa Pau, coqueta vila del s. XIII en la qual destaca el seu nucli antic emmurallat. Travessar el Portal de la Vila Nova és com retrocedir sis segles en el temps passejant per la seva plaça gòtica triangular -Firal dels Bous-, amb la seva església gòtica de Santa Maria i les seves porxades, gairebé adossats al seu castell, de planta quadrada. Entre Olot i Santa Pau s’estén el Parc Natural Volcànic de la Garrotxa, declarat com a tal al 1982. Ocupa 120 km2, amb una quarentena de cons entre els quals dos brillen amb llum pròpia: Santa Margarita i Croscat. El Santa Margarita, el cràter del qual amb 330 m. té forma de circ, acull en el seu interior l’ermita romànica que li dóna nom. El Croscat és el més jove i el més gran. Té el cràter en forma de ferradura i va ser objecte de nombroses extraccions de minerals durant dècades que van originar un tall lateral que avui dia és el seu principal encant.

En el Centre d’Informació del Parc (Cal Serra) faciliten planells amb una vintena de rutes senyalitzades. La més completa (nº 1) inclou la Fageda i els volcans Santa Margarida i Croscat, té 11 km i es realitza en quatre hores. La més senzilla (nº 15) duu al Croscat des del pàrquing en poc més d’un quilòmetre. I la més màgica (nº 2) transcorre en l’interior de la Fageda. Aquesta ruta va ser batejada com “Sender Joan Maragall” en honor al poeta, que va descriure aquesta fageda com un lloc “verd i profund” en el qual al caminant “li agafa un dolç oblit de tot el món”. Al costat del pàrquing hi ha també uns carruatges que realitzen visites a la fageda. Una altra alternativa senderista està en la zona de Les Preses, entre Olot i la Vall d’en Bas. Allí hi ha cinc itineraris a peu i un àrea recreativa ideal per a fer un pic-nic, Els Xenacs, prop de la qual està el majestuós “Mirador dels volcans”.

La Fajeda d'en Jordà

La Fajeda d'en Jordà

Pàgines: 1 2 3

Sense comentaris

Deixa el primer comentari

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a deixar un comentari:

Login

Heu perdut la contrasenya?